top of page

Lilla ABC - "en stor sak för småbarnsföräldrar"

Lilla ABC är ett generellt föräldraskapsstödsprogram som vänder sig till föräldrar som har barn i åldrarna 1 och 2 år. Syftet med metoden är att stärka föräldraförmågan och relationen mellan förälder och barn samt främja barns hälsa och utveckling.

​​

Nu finns det möjlighet att anmälan sig till höstens gruppledarutbildning i Uddevalla, se nedan.

​

​Lilla ABC - gruppledarutbildning

Gruppledarutbildningen består av tre utbildningsdagar fördelat på fyra tillfällen. Parallellt med utbildningsdagarna håller du en föräldragrupp, med 5–10 föräldrar, tillsammans med en annan gruppledare (4 träffar á 1 timme). Efter träffarna får föräldrarna och barnen stanna kvar en stund i lokalen i ca 30 min för fika, samtal och umgänge. Anmäl dig helst till gruppledarutbildningen tillsammans med en kollega, så att ni kan hålla en föräldragrupp tillsammans. Alternativt kan du hålla grupp tillsammans med en kollega som redan är utbildad i programmet.

​

Vilka kan använda sig av metoden Lilla ABC?

Metoden ska verka som ett tvärprofessionellt föräldraskapsstöd mellan Region (BHV) och Kommun, med fördel inom Familjecentralens verksamheter. Andra samarbetsformer för metoden kan vara BVC och tex Öppen förskola, förskola, föräldrarådgivning eller annan liknande verksamhet inom civilsamhället.

Anmälan till gruppledarutbildningen görs med fördel tillsammans med en samverkanskollega. Ni ska vara en från region, BHV, och en från kommun/civilsamhälle som håller Lilla ABC föräldraträffarna.

 

Just nu ges region och kommun möjlighet att rekvirera medel för att främja genomförandet av olika föräldraskapsstödjande insatser i samverkan mellan region, kommuner och andra relevanta aktörer. För mer information: https://mfof.se/statsbidrag-via-mfof/statsbidrag-for-forstarkt-foraldraskapsstod.html

 

Kriterier för att bli gruppledare i Lilla ABC:

  • Arbetar med föräldrar och/eller barn i målgruppen.

  • Möjlighet i din tjänst eller arbetssituation hålla föräldragrupp parallellt med utbildningsdagarna samt fortsätta att hålla föräldragrupper efter avslutad utbildning.

  • Möjlighet att delta i lokala nätverksträffar, fortbildning och handledning efter avslutad utbildning.

  • Behärska svenska i tal och skrift

 

Datum och utbildningsupplägg:

Utbildningsdag 1 – digital halvdag

Utbildningsdag 2 – fysiskt på plats (IRL)

Utbildningsdag 3 – fysiskt på plats (IRL)

Utbildningsdag 4 – digital halvdag

 

  • Mellan utbildningsdag 1 och 2 rekryterar ni föräldrar till er föräldragrupp.

  • Mellan utbildningsdag 2 och 3 håller ni föräldraträffarna 1 och 2 med en veckas mellanrum.

  • Mellan utbildningsdag 3 och 4 håller ni föräldraträffarna 3 och 4 med en veckas mellanrum.

 

Uppskattad tidsåtgång för utbildningen inklusive föräldragrupp 37 timmar.

 

Kursavgift per deltagare:

  • 9 500 kr exkl. moms

  • I kursavgiften ingår gruppledarmanualer och affischer. (Föräldramaterialet skriver deltagarna ut själva till respektive föräldraträff 1-4)

  • Utöver kursavgiften fördelas eventuella reseomkostnader för utbildarna och kostnader för kurslokal proportionerligt mellan deltagarna.

  • Efter sista anmälningsdagen är anmälan bindande. Anmäld person kan ersättas med annan person utan kostnad senast kursdag 1.

Vid för få anmälningar kan utbildningen komma att ställas in, alternativt senareläggas (gäller ej uppdragsutbildningar)

 

För att bli certifierad:

  • Delta vid alla utbildningstillfällen enligt utbildningsupplägget.

  • Visa prov på kunskaper i gruppledarfärdigheter enligt programmet.

  • Hålla 1 föräldragrupper parallellt med utbildningen.

  • Godkända inlämningsuppgifter.

  • Planera in och hålla föräldraträffarna enligt utbildningsupplägg.

 

Om en deltagare inte fullföljt utbildningskraven under utbildningens gång tillkommer en kostnad av 2000 kr exkl. moms för varje extrainsatt handledningstillfälle för certifiering. Certifieringen måste ske inom 6 månader efter att utbildningen har avslutats.

 

Aktuell utbildning i Uddevalla (stängd för anmälan):

Läs noga igenom informationen om utbildningsupplägget ovan innan du fyller i intresseanmälan.

  • Utbildningsdag 1 – fredag 29/8 digital halvdag (3 tim).

  • Utbildningsdag 2 - fredag 3/10, fysiskt, på plats, heldag. Kaserngården 3 b, Uddevalla

  • Utbildningsdag 3 – fredag 24/10, fysiskt, på plats, heldag. Kaserngården 3 b, Uddevalla

  • Utbildningsdag 4 – fredag 28/11, digital halvdag (3.5 tim).

Besked om antagning ges efter 16 juni då anmälan stängs.​

Kommande utbildningar:

Vi ser över möjligheten att starta upp en utbildning i Stockholm i slutet av året, håll utkik här.

 

För frågor eller om ni är intresserad av att vi kommer till er och utbildar. Skicka en förfrågan till tina@abcutbildarna.se  Då intresset är stort vill vi säkerställa att våra utbildningar är fullsatta, även på uppdragsutbildningar, dvs 16-20 platser. Har man inte deltagare inom den egna kommunen/regionen vill vi kunna fylla på med externa sökande.​​

​

Till intresseanmälan​

​

Om metoden Lilla ABC

Metoden Lilla ABC är framtagen av representanter inom Karolinska Institutet, Region Stockholm, CES, Länsstyrelsen Stockholm och Kommun. Metoden har en gedigen forskningsbakgrund och utgår från kunskap och forskning inom utvecklingspsykologi, positiv psykologi, social inlärningsteori och anknytningsteori. Programmet bygger på kognitiv beteendeterapi (KBT). Innehållet och materialet i Lilla ABC genomsyras av ett perspektiv på jämlikhet och jämställdhet samt FN:s barnkonvention om barns rättigheter. Komponenter som Lilla ABC beaktar är:

  • positivt föräldra-barn samspel

  • föräldrars och barns känsloreglering

  • föräldrafärdigheter som prövas mellan träffarna

 

De gruppledare som har utbildats är mycket nöjda med materialet som gruppträffarna, man upplever också att utbildningen gett pedagogiska verktyg att använda i det dagliga arbete i mötet med föräldrar och barn. Även föräldrarna som deltagit på Lilla ABC föräldraträffar har gett ett oerhört positivt gensvar. Initialt ser vi också att vi fångar upp fler pappor mot tidigare generella föräldrastödsprogram.

Rapporter och artiklar på den forskningsstudie som genomfördes under ht22-vt24 kommer presenteras under 2025.

​

Mer information om Lilla ABC som metod, utformning av programmet, komponenter osv går att läsa hos:

​

Innehållet i föräldraträffarna Lilla ABC - "en stor sak för småbarnsföräldrar":

Träff 1 – Barn är olika

  • Innehållet i den första träffen handlar om barns medfödda temperament, hur det kan påverka föräldraskapet och hur föräldrar kan stärka barns självkänsla och trygghet.

​Träff 2 – Att vara tillsammans

  • Den andra träffen handlar om små barns utveckling och hur föräldrar kan reglera de lilla barnets starka känslor på ett sätt som är bra för barnets utveckling.

Träff 3 – Hantera egna känslor

  • Den tredje träffen handlar om vilka känslor som är mest utmanande i föräldraskapet, hur föräldrar kan göra för att reglera sina egna starka känslor och bibehålla ett lyhört föräldraskap.

Träff 4 – Trygga relationer

  • Den fjärde och sista träffen handlar om betydelsen av trygga relationer för både föräldrar och barn, om att vara ifrån varandra som barn och förälder och hur föräldrar kan hjälpa barnet att känna sig trygg med andra viktiga vuxna. â€‹

Fästpunkt 1
Fästpunkt 2

Nedan länk för intresseanmälan är nu stängd!

jag håller grupp med

Ansvarig chef/verksamhetsansvarig/samordnare för chefssamtycke

För att du ska kunna gå utbildningen kräver vi ett medgivande från din närmsta chef/verksamhetsansvarig/samordnare. När du fyller i dennes namn och e-post skickas ett samtycke till vederbörande person.

Faktureringsuppgifter

Hantering av dina personuppgifter

I samband med att du fyller i detta formulär accepterar du att uppgifterna hanteras utifrån syfte och längd att fullfölja uppdraget med att administrera utbildningar, utvärderingar och resultat av fullgjord utbildning så som certifiering och tillgång till utbildningsmaterial.

tack! vi kontaktar dig inom kort

abc utbildarna

tillsammans för barns bästa

©2023 av abc utbildarna. 

bottom of page